لیکنې

اعتراف «مارک میلی»: خروج امریکا از افغانستان شکست ستراتیژیک بود!

احمد صایم
«مارک میلی» رئیس ستاد مشترک اردوی امریکا در گفت‌وگو با شبکه‌ی «ای‌بی‌سی نیوز» اعتراف کرد که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان یک شکست ستراتیژیک بود. به گفته‌ی این مقام بلندپایه‌ی نظامی امریکا، روند خروج امریکا از افغانستان آن‌گونه که او انتظار داشت پایان نپذیرفت.
رئیس ستاد مشترک امریکا همچنان گفت: “آن‌گونه که ما و جهانیان می‌خواستیم ماموریت ما در افغانستان پایان نیافت. در واقع این یک شکست ستراتیژیک بود، و من به این شکست اعتراف می‌کنم. بدون شک نمی‌توانیم این شکست خود را موفقیت استراتیژیک بیان داریم.”
این یک امر واضح است که وقتی یک ابر قدرت همراه با تمام ساز و برگِ نظامی نتواند نزدیک به دو دهه در یک کشور به اهداف نامشروع خود برسد، و بعد از متحمل شدن تلفات زیاد و میلیاردها دالر هزینه‌ی مالی پا به فرار بگذارد پس از آن بگوید که این یک شکست ستراتیژیک است!
امریکا و متحدانش در افغانستان از هر لحاظی شکست خوردند. واقعیت این‌که وقتی مردم با تمام توان در برابر تجاوز بیگانه‌ها ایستادگی کنند حتا تمام کشورهای جهان با آن‌ها هم‌دست شوند، نمی‌توانند جلوه انقلاب و مبارزه‌ی برحق مردم را بگیرند. شکست ذلت‌بار امریکا و هم‌پیمانانش در افغانستان بدون شک گواه این واقعیت است.
در پیوند به این مسئله «ذبیح‌الله مجاهد» سخنگوی امارت اسلامی افغانستان گفته است: “بدون شک امریکا در افغانستان شکست خورد، آن‌ها بخاطر این نیامده بودند که بعد از بیست سال هیچ‌چیزی بدست نیاورند و بعد بیرون شوند. آن‌ها اعمال و اهداف بزرگی داشتند، ولی ایستادگی و زحمات مردم افغانستان باعث شد که آن‌ها شکست بخورند.”
شکست امریکا در افغانستان و نیز عواقب آن نه تنها در اعتراف رئیس ستاد مشترک اردوی امریکا، بلکه در گفته‌های چندی قبلِ مسئول کمیته‌ی روابط خارجی سنای امریکا که خواهان پاسخگویی مسئولین امریکایی شده بود، قابل مشاهده است. «مایکل مک‌کال» رئیس کمیته‌ی روابط خارجی امریکا گفته بود؛ می‌خواهند شماری از اعضای حکومت بایدن را برای پاسخگویی در پیوند به خروج نیروهای امریکایی از افغانستان به این کمیته فرا خوانند.
شکست امریکا چیزی نیست که پس از خروج و فرار نیروهای اشغالگر امریکا مورد بحث قرار گیرد، بلکه نشانه‌های این شکست حتا سال‌ها قبل از خروج قابل درک بود.
برمبنای سلسله گزارشات روزنامه‌ی «واشنگتن‌پُست» زیر عنوان «اسناد افغانستان» از یادداشت‌ها و مصاحبه‌هایی که توسط «سیگار» یا بازرس ویژه‌ی امریکا انجام شده بود، نشان می‌دهد که بسیاری از مقامات امریکایی اعتراف کرده بودند که آن‌ها پیروزی در جنگ افغانستان را ناممکن ارزیابی کرده‌اند. بر مبنای این نظرسنجی، بیشتر مردم امریکا جنگ آن کشور در افغانستان را شکست‌خورده خوانده بودند.
همان گونه که آغاز حمله‌ی امریکا به افغانستان در 7 اکتوبر سال 2001م نامشروع و تجاوز پنداشته شد، همچنان شکست سیاسی و نظامی امریکا در افغانستان چیزی است که باید بی‌پرده به آن اعتراف کرد، و آنچه را که تجاوزکاران مرتکب شدند باید جبران آن را برای مردم افغانستان پرداخت کنند.

Related Articles

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *