مرکې

استفاده از تولیدات داخلی ملت ما را از واردات کشورهای دیگر رهایی می‌دهد

محمد رفیع تیموری
مصرف محصولات داخلی زمینه‌ساز افتخار ملی، تشویق اقتصاد، پاسداری از اقتصاد و اشتغال‌زایی میگردد و خریداری محصولات خارجی نابودی فرصت‌های شغلی، بیکاری جوانان افغانی، تضعیف روحیه‌ی تولیدکنندگان و وابستگی به بیگانگان را به دنبال دارد.
مصرف محصولات خارجی و توجه نکردن به تولیدات داخلی هم چون ویروسی در کشور در حال گسترش است و عوارض سوءِ آن در تمامی جنبه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور قابل‌مشاهده است.
اگر به گوشه‌ی منزلمان نگاه کنیم متوجه انواع محصولات لوکس و ضروری می‌شویم که در خانه‌هایمان جا خوش کرده‌اند درحالی‌که محصولات داخلی در انبار کارخانه‌ها خاک می‌خورند و منتظر نگاه ما هستند تا شاید آن‌ها نیز در گوشه‌ای از خانه‌ی ما جای خود را پیدا کنند. بسیاری از کارشناسان اقتصادی کشور، علت توجه نکردن مصرف‌کنندگان به خریداری محصولات افغانی را هجوم گسترده‌ی انواع محصولاتی مصرفی بادوام و بی‌دوام خارجی که به‌صورت قانونی و غیرقانونی وارد مرزهای کشور می‌شوند، دانسته‌اند. اما آیا این تنها دلیل خریداری نشدن محصولات داخلی توسط مصرف‌کننده‌ی افغانی است؟
آری، یکی دیگر از فواید مصرف کالای افغانی، پاسخ به تحریم‌هایی است که امروزه توسط آمریکا و دیگر کشورهای غربی بر کشور ما تحمیل‌شده است. بیگانگان تصور می‌کنند درصورتی‌که رابطه‌ی اقتصادی خود را با افغانستان قطع نمایند افغانستان با توجه به نیازهای خود از حق مسلمش یعنی تولیدات داخلی دست کشیده و غلام حلقه‌به‌گوش آنان می‌شود، درصورتی‌که نمی‌دانند ملت افغان همیشه پشت‌به‌پشت هم ایستاده‌اند و از کشور همیشه جاوید خود افغانستان حمایت می‌کنند و این بار نیز با مصرف محصولات داخلی اعلام می‌کنند که ما هیچ نیازی به واردات محصولاتی بیگانه نداریم و یک افغان همیشه از محصولات و تولیدات افغانی استفاده می‌کند.
واقعیت این است که کشور اسلامی ما، ازنظر جغرافیایی از موقعیت مطلوبی برخوردار است و باید از تمامی مزیت‌های نسبی خود به‌صورت عالمانه استفاده نماید و در بخش صادرات مجدد ارزش‌افزوده ایجاد کند. مصرف محصولات داخلی زمینه‌ساز افتخار ملی، تشویق اقتصاد، پاسداری از اقتصاد، اشتغال‌زایی میگردد و خریداری کالای خارجی نابودی فرصت‌های شغلی، بیکاری جوانان افغانی، تضعیف روحیه‌ی تولیدکنندگان و وابستگی به بیگانگان را به دنبال دارد. مصرف‌کنندگان داخلی باید به این نکته توجه داشته باشند که مصرف محصولات خارجی که مشابه داخلی آن در کشور با همان کیفیت وجود دارد به معنای تعطیل صنایع و کارخانه‌ها و به دنبال آن بیکاری خیل عظیم جوانان افغانی است که در این کارخانه‌ها مشغول فعالیت هستند و این تداوم مصرف سبب وابستگی به بیگانگان در جهت تأمین نیازهای کشور است.

.
در این زمینه خبرنگار روزنامه هیواد گزارشی را تهیه‌کرده است که تقدیم می‌گردد.
عبدالسلام جواد آخوندزاده سخنگوی وزارت صنعت و تجارت گفت: از شروع حاکم شدن امارت اسلامی در سال گذشته صادرات به مقدار هشت‌صد و پنجاه میلیون دالر بوده و در نه ماه امسال یک میلیارد و چهارصد و پنجاه میلیون دالردرخارج از کشور صادرات داشتیم.این صادرات نوید خوبی برای ملت افغانستان خواهد بود زیرا که مردم ما را به خودکفایی می‌رساند.
وی اضافه کرد: بهترین صادرات از قبیل: سنگ زغال، سنگ تالک، بخش تولیدات؛ پیاز، رومی، پنبه، میوه تازه و میوه خشک می‌باشد که به کشورهای، ایران، پاکستان، هندوستان، تاجکستان، ترکمنستان، قزاقستان، اوزبیکستان، امارات متحده، ترکیه، و هند داشتیم.
آقای آخوندزاده علاوه کرد: تازمانی که خود ما از تولیدات داخلی خویش استفاده نکنیم هیچ‌گاهی ما به کشورخودکفا تبدیل نمی‌شویم. کشورهای جهان بعدازاینکه روی آوردند به استفاده از تولیدات داخلی خود همین‌طور به‌پای‌خود ایستادند.
وی تأکید کرد: خواهش من از ملت باعزت ما این است که از تولیدات داخلی وطن استفاده کنند، لله الحمد دربخش بیشتر از پنجاه قلم اجناس به خودکفائی رسیدیم و ما تلاش داریم که آهسته‌آهسته خودکفا در هر بخش شویم. شرکت‌های تولیداتی باید کار کند تا همه به خودکفائی برسند. استفاده از تولیدات داخلی ملت ما را از مصرف واردات کشورهای دیگر رهایی می‌دهد.
وزارت حج و اوقاف در این زمینه چنین توصیه نموده است؛ امروز غلامی در جهان به دو نوع است: غلامی سیاسی و غلامی اقتصادی و آزادی هم دو نوع است، آزادی سیاسی و آزادی اقتصادی.
اسلام سیاسی این را گفته که کشورهای کوچک غلام‌های کشورهای بزرگ و زورمند هستند این به این معنی است که برای کشورهای غلام تعین زعیم از طرف کشورهای زورمند صورت می‌گیرد وکسی رئیس دولت انتخاب می‌شود که غلام کشورهای بزرگ و ثروتمند باشد، به همین طریق حالت سیاسی دولت همیشه در دست کشورهای بزرگ می‌باشد.
همچنان کشور و ملت‌های که آزادی اقتصادی نداشته باشند برای همیشه غلام‌های کشورهای سرمایه‌دار می‌باشند. اینکه ما الحمدلله آزادی سیاسی داریم لازم است که آزادی اقتصادی هم داشته باشیم و به‌پای‌خود ایستاده شویم. آزادی اقتصادی زمانی ممکن است که ما تولیدات و صنعت داشته باشیم وبخودکفائی برسیم، تولیدات و محصولات خود را وقتی برپا ایستاده می‌توانیم که از تولیدات و محصولات وطن حمایت همه‌جانبه نماییم و از تکیه کردن بر تولیدات و محصولات دیگر کشورها بپرهیزیم و به این طریق ما می‌توانیم که همراه جهان رقیب باشیم و برپای خود ایستاده باشیم تا که بالآخره حریت و آزادی اقتصادی داشته باشیم. آبادی وطن مسئولیت مشترک نظام و مردم هست.
دوستی و محبت وطن یک امر فطری است دوستی و محبت به وطن وقتی راست‌گو می‌باشیم که برای تقویت کشور خودکار کنیم و کشور ما وقتی مترقی می‌شود که از محصولات و تولیدات وطن خود استفاده کنیم.
وقتی‌که رسول‌الله صلی الله علیه وسلم از مکه مکرمه به مدینه منوره هجرت می‌کرد این‌طور فرمود،ترجمه قسم به الله که تو بهترین زمین پروردگار هستی و محبوب‌ترین زمین خدا به نزد من استی، قسم به الله تعالی اگر من از تو بیرون کرده نمی‌شدم من از تو هرگز بیرون نمی‌شدم.) الترمذی، ابن ماجـه.
محصولات و تولیدات وطن خود را با به کار بیندازیم و از آن حمایت کنیم در حقیقت حمایت از وطن است، تا اینکه در آینده وطن روشن و خود کفاء داشته باشیم.
اگر ما و شما ازتولیدات و محصولات داخلی وطن استفاده نکنیم درنتیجه آن فابریکات و کارخانه‌ها از کار بازمی‌مانند، کار گران بیکار می‌شوند که این به زیان وطن و مردم ماست، برعکس اگر ما و شما از تولیدات و محصولات داخلی وطن استفاده کنیم، می‌بینیم که کارخانه‌ها وفابریکات فعال می‌باشند و مردم همه مشغول به کار می‌باشند و به بودجه دولت هم مالیات قابل‌توجه می‌آید که این بهترین گام برای آبادی و درخشانی وطن است. همچنان دین مقدس اسلام صرف در عبارت از نماز، روزه، حج و زکات خلاصه نمی‌شود بلکه اسلام نظام کامل زندگی بشر بوده و برای پیروانش راه‌های زندگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را تنظیم نموده است، نظام اقتصادی اسلامی مردم را به کار و فعالیت تشویق و ترغیب نمود و آنان را از کسالت و بیکاری منع نموده و منفعتی را که به دست می‌آورند باید از راه مشروع و بخصوص از تولیدات داخلی وطن باشد، طوری که خداوند جل‌جلاله بندگانش را به کار، تولید و استفاده معقول از آن امر فرموده است، ترجمه: ( وقتی نماز ادا کرده شد پس برای کسب و روزی در زمین پراکنده شوید والله را زیاد یاد کنید تا رستگار شوید.)
مولوی سمیع الله بارکزی یکی از علمای کشور گفت:مصرف محصولات ساخت داخل یکی از مجاهدت‌های ضروری میباشد. مردم باید از تولیدات داخلی استفاده کنند و لازم است کیفیت و مرغوبیت این محصولات داخلی به حد قانع‌کننده‌ای برسد.»
همچنان عبداللطیف حسینی کارشناس اقتصادی ارتقای کیفیت محصولات افغانی را از دیگر مسؤلیت‌های جامعه‌ی کارگری و کارآفرینان دانست و باید کاری کنیم که محصولات داخلی در نظر مصرف‌کننده‌ی افغانی و غیر افغانی محصولات مطلوب، بادوام و زیبا باشد که البته دستگاه‌های دولتی باید پیش‌نیازهای تحقق این هدف ازجمله آموزش مهارت‌های مختلف را تأمین کنند.
شهروندان کشور به این باوراند که بسیاری از مصرف‌کنندگان، از نبود کیفیت محصولاتی ساخت داخل گله‌دارند و معتقدند تبلیغاتی که در مورد محصولات می‌بینند با واقعیت یکی نیست، از همین دلیل ترجیح می‌دهند به سراغ محصولات مشابه خارجی رفته و آن‌ها را خریداری کنند.
این گزارش نشان‌دهنده‌ی آن است که محصولات و تولیدات داخلی نیز می‌تواند نه‌تنها قابل‌مصرف در داخل کشور باشد بلکه در خانه‌های مصرف‌کنندگان خارجی نیز جایگاه خود را پیداکرده و خودنمایی کند. اما این مهم نیازمند نهادینه کردن فرهنگ استفاده از محصولات داخلی در بین خانواده‌های افغانی است. برای رسیدن به این هدف باید از تبلیغات صحیح و درعین‌حال واقعی استفاده کرد. دل‌بستگی به تولیدات بیگانه و بی‌اعتنایی به تلاش کارگر افغانی، بیماری و عادت بدی است که پول و ثروت کشور را به جیب کارگر خارجی سرازیر می‌کند.

Related Articles

ځواب دلته پرېږدئ

ستاسو برېښناليک به نه خپريږي. غوښتى ځایونه په نښه شوي *